2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Konsolide metin

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Konsolide metin

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Konsolide metin

Askerî hâkim sınıfından olmayan üyelerin görev süresi en fazla dört yıldır. Anayasa Mahkemesi bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez. Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır. Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar. Kanunların şekil bakımından denetlenmesi, son oylamanın, öngörülen çoğunlukla yapılıp yapılmadığı; Anayasa değişikliklerinde ise, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır. Şekil bakımından denetleme, Cumhurbaşkanınca veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin beşte biri tarafından istenebilir. Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren on gün geçtikten sonra, şekil bozukluğuna dayalı iptal davası açılamaz; def’i yoluyla da ileri sürülemez\. Tek bir tıkla dünyanın dört bir yanındaki oyuncularla yarış. marspın up giriş.link/”>pin up\.

(5) Yukarıdaki fıkralardatanımlanan suçların eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlât edinen, vasi,eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişilertarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmaksuretiyle işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (2) Suçun konusunun deniz veyademiryolu ulaşım aracı olması hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasınahükmolunur. (2) Kara, deniz, hava veyademiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısındantehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapiscezası ile cezalandırılır. (2) Yukarıdaki fıkradatanımlanan fiilin taksirle işlenmesi hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapiscezasına hükmolunur. (2) Birinci fıkradaki fiilin belirsizsayıda kişilere karşı işlenmiş olması hâlinde, beş yıldan az olmamak üzerehapis cezasına hükmolunur. (2) Cinsel istismarın vücudaorgan veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda,sekiz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) Hukuka aykırı olarak, ölüdenorgan veya doku alan kimse, bir yıla kadar hapis cezası ilecezalandırılır. (4) Fiilin birden fazla kişininyaralanmasına neden olması hâlinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasınahükmolunur.

  • – (1) Önceden işlenen suçtan dolayı verilenhüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi hâlinde, tekerrür hükümleriuygulanır.
  • – (1) Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunudüşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Toplatma kararını veren merci bu kararını, yirmidört saat içinde yetkili hâkime bildirir.

(4) Bu suçun işlenmesi sırasındakasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hâllerinin veya kastenöldürme suçunun gerçekleşmesi ya da eşyaya zarar verilmesi durumunda, ayrıca busuçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur. (2) Dava hakkında hükümverilmeden önce gerçeğin söylenmesi hâlinde, cezaya hükmolunmaz. (6) Mağdurun mahkûm olduğu hapiscezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısıkadar artırılır. (3) Rüşvet, bir kamugörevlisinin, görevinin gereklerine aykırı olarak bir işi yapması veyayapmaması için kişiyle vardığı anlaşma çerçevesinde bir yarar sağlamasıdır. (2) Kovuşturma başlamadan önce,gönüllü olarak, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılanzararın tamamen tazmin edilmesi hâlinde, verilecek cezanın yarısı indirilir.Etkin pişmanlığın hükümden önce gerçekleşmesi hâlinde, verilecek cezanın üçtebiri indirilir. (3) İhaleye fesat karıştırmasonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmişise, ceza yarı oranında artırılır. Zararın meydana gelmiş olduğu sabit olmaklabirlikte miktarının belirlenememiş olması, bu fıkra hükmünün uygulanmasınıengellemez. C) Cebir veya tehdit kullanmaksuretiyle ya da hukuka aykırı diğer davranışlarla, ihaleye katılma yeterliğineveya koşullarına sahip olan kişilerin ihaleye, ihale sürecindeki işlemlerekatılmalarını engellemek.

(2) Taksir, dikkat ve özenyükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanunî tanımındabelirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir. (7) Geri verme talebinin kabuledilebilir olduğuna karar verilmesi hâlinde, ayrıca Ceza Muhakemeleri UsulüKanunu hükümlerine göre tutuklama kararı verilebilir veya diğer korumatedbirlerine başvurulabilir. (5) Mahkeme geri verme talebininkabul edilebilir olduğuna karar verirse, bu kararın yerine getirilipgetirilmemesi Bakanlar Kurulunun takdirine bağlıdır. (3) Kişinin, talep eden devletegeri verilmesi hâlinde ırkı, dini, vatandaşlığı, belli bir sosyal grubamensubiyeti veya siyasî görüşleri nedeniyle kovuşturulacağına veyacezalandırılacağına ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalacağına dairkuvvetli şüphe sebepleri varsa, talep kabul edilmez. B) İkinci Kitap, Dördüncü Kısımaltındaki Üçüncü, Dördüncü, Beşinci, Altıncı, Yedinci ve Sekizinci Bölümlerdeyer alan suçlar.

– (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbethapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, soykırım kapsamındaişlenen kasten öldürme ve kasten yaralama suçları açısından, belirlenen mağdursayısınca gerçek içtima hükümleri uygulanır. (2) Bir suçtan dolayı mahkûmolan kimse üst sınırı iki yıldan fazla hapis cezasını gerektiren kasıtlı birsuç işlediği takdirde, ceza zamanaşımı kesilir. (2) Özel af ile hapis cezasınıninfaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumundaçektirilecek süresi kısaltılabilir ya da adlî para cezasına çevrilebilir. – (1) Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen veşahsî hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün hâller nedeniyle geçirilmişsüreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesidurumunda, bir gün yüz Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır. (4) Kısa süreli hapis cezasıertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişilerhakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz. (3) Kararda, adlî para cezasınınbelirlenmesinde esas alınan tam gün sayısı ile bir gün karşılığı olarak takdiredilen miktar ayrı ayrı gösterilir. (2) En az yirmi ve en fazla yüzTürk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişininekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde bulundurularak takdir edilir. (3) Daha önce hapis cezasınamahkûm edilmemiş olmak koşuluyla, mahkûm olunan otuz gün ve daha az sürelihapis cezası ile fiili işlediği tarihte onsekiz yaşını doldurmamış veyaaltmışbeş yaşını bitirmiş bulunanların mahkûm edildiği bir yıl veya daha azsüreli hapis cezası, birinci fıkrada yazılı seçenek yaptırımlardan birineçevrilir. (2) Suç tanımında hapis cezasıile adlî para cezasının seçenek olarak öngörüldüğü hâllerde, hapis cezasınahükmedilmişse; bu ceza artık adlî para cezasına çevrilmez.

Radyo ve televizyon istasyonları kurmak ve işletmek kanunla düzenlenecek şartlar çerçevesinde serbesttir. Üniversiteler ile öğretim üyeleri ve yardımcıları serbestçe her türlü bilimsel araştırma ve yayında bulunabilirler. Ancak, bu yetki, Devletin varlığı ve bağımsızlığı ve milletin ve ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği aleyhinde faaliyette bulunma serbestliği vermez. Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir. İdarî işlemlere karşı açılacak davalarda süre, yazılı bildirim tarihinden başlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır; Meclis gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilir, uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir. Gündemin özelliğine göre Kurul toplantılarına ilgili bakan ve kişiler çağrılıp görüşleri alınabilir. Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır.

Share this post